Klassisk Medicin

Klassisk Medicin

TKM – traditionell kinesisk medicin är ett koncept kineserna arbetat med under flera tusen år och det innefattar i huvudsak akupunktur men också koppmassage, moxibustion, örtmedicin, Tui Na, Qigong m.fl. terapiformer. Här beskriver jag de terapier jag erbjuder och kompletterar mina behandlingar med:

Akupunktur

Akupunktur innebär att nålar sticks genom huden i akupunkturpunkter. Nålarna som används är rostfria, tunna, sterila och böjliga för att de ska vara följsamma i kroppens vävnader. Normalt kan man känna ett litet stick och under behandlingens gång kan man känna värme eller pirr i akupunkturpunkten.
Akupunkturpunkterna ligger i meridianer där Qi flödar. Det holistiska synsättet genomsyrar TKM och innebär att människan är en organiserad kropp, d.v.s. sjukdomar kan synas genom organ och kroppens meridianer.
Föreställ er att kroppens meridianer, som är de linjer som förbinder akupunkturpunkterna med organ eller funktion, är de stora” motorvägarna”. Mellan meridianerna flödar Qi genom s.k. kollateraler som då föreställer ”småvägarna” och de skapar förbindelser mellan ”motorvägarna”. Genom att stimulera akupunkter och meridianer med nålar återskapas balansen och du befrias från besvär/sjukdom.

MASSAGE

Både koppmassage och Gua Sha förbättrar cirkulationen i hud och underliggande vävnad, frigör oxytocin och får både dig och dina muskler att slappna av. Terapierna får också slaggprodukterna som finns samlade i dina muskelceller att frigöras och lämna kroppen, det blir en slags utrensning. En av orsakerna till att vi får ont anses vara rubbningar i blodflödet till kapillärerna och en ansamling av slaggprodukter i muskelcellerna.

KOPPMASSAGE

Man oljar in huden och arbetar med en glaskopp över en akupunktur punkt eller över det område som behöver behandlas. Koppmassage är speciellt bra vid smärta och stelhet men används också ofta som cellulitbehandling. Koppmassage kan upplevas som en kraftfull och effektiv behandling. En del upplever koppning som en djupmassage. Koppmassage används som ett komplement till akupunkturbehandling vid besvär i rörelseapparaten.

GUA SHA ELLER ”KAMNING”

Det kan liknas vid en skrapmassage och kallas också för kamning. Man oljar in huden och skrapar/kammar huden där stagnationer uppstått. Gua Sha går på djupet och är allra bäst för smärtlindring vid förslitningsskador och kronisk smärta i muskulatur och senfästen, men kan också hjälpa vid tennisarmbåge, nack-, axel- och ryggbesvär, ischias och fibromyalgi, störningar i magtarmkanalen, hosta eller astma. Precis som med koppmassage går den här massagen djupt men kan upplevas som en hård massage.

Vid båda terapierna kan behandlingen orsaka blå/röda märken pga. bristningar i underhudskapillärerna och blodflödet till de yttre hudlagren som är naturligt vid en sådan utrensning. Att dricka mycket efter en behandling är bra för att hjälpa kroppen med utrensningen av slaggprodukter. De blå/röda märkena brukar försvinna efter 2-4 dagar.

MOXIBUSTION

Moxibustion är en slags värmeterapi då man bränner moxa, örten Artemisa vulgaris eller Gråbo som den heter på svenska. Man ”moxar” på flera olika sätt t.ex. med moxakonor, moxa på ingefära eller vitlöksplatta, moxa på koksalt, moxastav eller moxa på nål eller så moxar man kraftfullt med en ”Dragonmoxa”
Moxibustion är ett bra komplement till akupunktur då terapin förebygger sjukdom och hjälper till att bevara hälsan och är vitaliseranade. Moxibustion kan lindra smärta och värk samt minska svullnader och förhårdnader.

Kontakta oss

Kontaktformulär
reCAPTCHA

Köpmanvägen 18, 952 43 TÖRE

070-696 62 07